Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

entopica bakaleria

  • από

Εργοδότης: entopica bakaleria
Αρχιτεκτονική μελέτη – μελέτη εσωτερικού χώρου – επίβλεψη κατασκευής – γραφιστική ταυτότητα: Λάμπρος Αντάρας, Ελένη Κομπατσιάρη
Τοποθεσία: Καστριτσίου 15, Θεσσαλονίκη Συνολικό εμβαδό: 65 m2
Χρόνος μελέτης – κατασκευής: 2021
Φωτογραφίες: studiovd


To entopica bakaleria αποτελεί κατάστημα ελληνικών προϊόντων με ποικιλία τυριών αλλαντικών και άλλων εκλεκτών τροφίμων.

Ο στόχος του σχεδιασμού ήταν ο συνδυασμός του μοντέρνου με το παραδοσιακό, της πληθώρας με το εκλεκτό, του αυστηρού με το ανάλαφρο και γήινο. Επιπλέον βασικός άξονας ήταν η ανάγκη για πολυμορφικότητα στην επίπλωση ώστε να αλλάζει ανάλογα με το μέγεθος, την ποσότητα, την εποχικότητα των προϊόντων.

Το δίπολο μοντέρνο-παραδοσιακό καθόρισε την εταιρική ταυτότητα του καταστήματος και διαμόρφωσε την χρωματική παλέτα και τις επιλογές των υλικών. Το κεραμιδί στον άργιλο των φωτιστικών, η ξύλινη επίπλωση, τα ψάθινα καλάθια, το γεωμετρικό δάπεδο με ρόμβους και τρίγωνα, η πατητή τσιμεντοκονία σε γήινα χρώματα και το μοτίβο στη διάτρητη επιφάνεια πίσω από την επιγραφή είναι στοιχεία που επιλέχθηκαν για να υποστηρίξουν την ταυτότητα αυτή.

Η δυνατότητα μετασχηματισμού του καταστήματος επιτεύχθηκε μέσω της ειδικά σχεδιασμένης επίπλωσης. Ορθογώνια πλαίσια μπορούν να μετακινούνται κατά μήκος οριζόντιων γραμμών – ραφιών αναδιαμορφώνοντας κάθε φορά το σκηνικό. Επιπλέον, τα τετράγωνα κουτιά που φτιάχνουν τις ραφιέρες είναι αυτόνομα, επιτρέποντας έτσι τη δημιουργία πολυάριθμων σχηματισμών.

Σε σχέση με τη χωροθέτηση, τα ψυγεία τοποθετήθηκαν στο δεύτερο μισό του καταστήματος σε Γ, σχήμα που καθόρισε η μακρόστενη διάταξη του χώρου. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη καθαίρεση του ψευτοπαταριού που επανέφερε το διπλό ύψος και αποκάλυψε τους φεγγίτες της πρόσοψης, άνοιξε, φώτισε και έκανε ελκυστικό για τον πελάτη τον χώρο της εισόδου. Στη μέση του χώρου αυτού σχεδιάζονται μεταλλικοί πάγκοι παρουσίασης προϊόντων (display counter) σε σχήμα ρόμβου για να καλωσορίζουν αλλά και για να επιτρέπουν την άνετη διέλευση των χρηστών. Ακριβώς από πάνω, τα τρία κεντρικά φωτιστικά, που είναι ειδικά κατασκευασμένα για το κατάστημα από την κεραμίστρια Ολυμπία Λέτσιου, έχουν οργανική και ακανόνιστη μορφή. Το χειροποίητο τραχύ του κεραμικού επιτυγχάνει αντίθεση με το γυαλιστερό του μετάλλου.

Τέλος ο σχεδιασμός της ταυτότητας του καταστήματος εξελίχθηκε σε λογότυπο, επιγραφή και άλλες γραφιστικές εφαρμογές στο χώρο.