Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Bar Academy

  • από

Εργοδότης: Bar Academy Αρχιτεκτονική μελέτη – μελέτη εσωτερικού χώρου – επίβλεψη: Χρυσούλα Φωτσιτζή
Γραφιστική ταυτότητα: Soul Creative Agency
Τοποθεσία: Βενιζέλου 74, Θεσσαλονίκη
Συνολικό εμβαδό: 170m2
Χρόνος μελέτης- κατασκευής: 2020
Φωτογραφίες: CAN studio


H Bar Academy είναι μία σχολή επαγγελματικής εκπαίδευσης barista και bartending με εγκαταστάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Το 2020 αποφάσισε να μεταφέρει τις εγκαταστάσεις της Θεσσαλονίκης σε νέο μεγαλύτερο χώρο στον πρώτο όροφο κτιρίου στην οδό Βενιζέλου 74.

Οι ετερογενείς αισθητικές που διατηρούσε ο παλιότερος χώρος όσον αφορά τον χρωματισμό, την επίπλωση, τα υλικά κ.ά. αδυνατούσαν να αναδείξουν μία ενιαία εταιρική ταυτότητα. Στόχος της μελέτης του νέου χώρου ήταν όχι μόνο η λειτουργική χωροθέτηση του υφιστάμενου εξοπλισμού για τη διευκόλυνση της διεξαγωγής των σεμιναρίων, αλλά η πλήρης ανανέωση της αισθητικής ταυτότητας της ακαδημίας. Προτάθηκαν λύσεις απλές, το δυνατόν οικονομικές και κυρίως εφαρμόσιμες δυνητικά και σε νέους χώρους που θα κληθεί η ακαδημία να δημιουργήσει στο μέλλον.

Ο νέος χώρος σχήματος Π περιλαμβάνει χώρο υποδοχής και τρεις αίθουσες διεξαγωγής σεμιναρίων, barista, bartending και zero waste training. Οι δύο τελευταίες τοποθετούνται στην εμπρόσθια όψη του κτιρίου, προς την οδό Βενιζέλου, με πτυσσόμενη διαχωριστική κατασκευή μεταξύ τους, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα συνενωθούν για να φιλοξενήσουν κάποια εκδήλωση ή σεμινάριο μεγαλύτερης χωρητικότητας. Επιπλέον, χρησιμοποιείται ένα ιδιαίτερο στοιχείο στο μέσο της όψης του κτιρίου και δημιουργείται ένας «ημιυπαίθριος» χώρος για το διάλειμμα των σπουδαστών. Ο χώρος του barista training τοποθετείται στην πίσω όψη που, λόγω του επιμήκους σχήματος της κάτοψης, δε θα επέτρεπε άλλη χρήση. Στο κεντρικό σημείο της κάτοψης και σε επαφή προς το κλιμακοστάσιο τοποθετείται ο χώρος υποδοχής και η reception, ενώ στο πίσω μέρος βοηθητικοί αποθηκευτικοί χώροι και wc. Όλοι οι χώροι επικοινωνούν ανεξάρτητα με το κεντρικό κλιμακοστάσιο του κτιρίου.

Η γενική εικόνα ακολουθεί μια βιομηχανική αισθητική ή αισθητική εργαστηρίου με κύρια υλικά το σκούρο μέταλλο με ακατέργαστες ενώσεις, η τσιμεντοκονία, το άβαφο πλακάζ θαλάσσης και τα ινοξ στοιχεία. Οι χρωματισμοί είναι λευκό, γκρι και μαύρο και σε λεπτομέρειες πράσινο, δανεισμένο από την γραφιστική εταιρική ταυτότητα της σχολής. Πέρα από τους σταθερούς πάγκους που τοποθετούνται περιμετρικά της κάτοψης, η κινητή επίπλωση σχεδιάστηκε με γνώμονα την ευελιξία. Ο σκοπός αυτός εξυπηρετείται με ανακλινόμενα τραπέζια στο barista training, ενώ στο zero waste room με τραπέζια ιδιαίτερου σχήματος με ρόδες και μια κατασκευή κινούμενης κρέμασης των παροχών ρεύματος στην οροφή.