Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

the eri’s corner

  • από

Εργοδότης: Eri’s corner
Αρχιτεκτονική μελέτη – μελέτη εσωτερικού χώρου: Χρυσούλα Φωτσιτζή
Κατασκευή: Polizoidis Advertising and Interior Constructions
Γραφιστική ταυτότητα: Purblanc
Τοποθεσία: Τσιμισκή 124, Θεσσαλονίκη Θεσσαλονίκη
Συνολικό εμβαδό: 15,65 m2
Χρόνος μελέτης: 2020
Χρόνος κατασκευής: 2021
Φωτογραφίες: CAN studio


Πρόκειται για την ανανεωμένη εικόνα του Eris donuts, ένα κατάστημα take away στην οδό Τσιμισκή, έναν από τους πιο κεντρικούς και εμπορικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης. Ζητούμενο ήταν η δημιουργία ενός κομψού και καλαίσθητου καταστήματος, που να ελκύει το βλέμμα του περαστικού, διατηρώντας και τονίζοντας τις αρχιτεκτονικές γραμμές και την τυπολογία των κτιρίων του ιστορικού δρόμου.

Θελήσαμε να αναδημιουργήσουμε την ατμόσφαιρα ενός μιλανέζικου καφέ της δεκαετίας του 1950-60, εποχή που ανήκει και το κτίριο που στεγάζεται το Eris. Οι βοηθητικοί και αποθηκευτικοί χώροι ντύθηκαν με ξύλινα πάνελ (φορμάικα), ώστε να αναπαράγουν το στυλ της εποχής, και οι τοίχοι επενδύθηκαν με ταπετσαρία. Για το δάπεδο επιλέχθηκε πλακίδιο τύπου μωσαϊκό σε πράσινη απόχρωση με ροζ, μαύρες και λευκές λάμψεις. Αποχρώσεις της μέντας εφαρμόστηκαν και στα μεταλλικά στοιχεία του πάγκου και στα οβάλ καϊτια των κουφωμάτων. Το συμπληρωματικό χρώμα της τερακόττας δημιουργεί μια αρμονική αντίθεση και τραβάει το βλέμμα του περαστικού. Ορειχάλκινες υφές ντύνουν όλες τις λεπτομέρειες.

Για λειτουργικό σκοπό άλλαξε η χωροθέτηση του πάγκου σερβιρίσματος και επεκτάθηκε έως το εξωτερικό του καταστήματος τυλίγοντας την κυκλική κολόνα, με στόχο να δημιουργήσει ένα παράθυρο σερβιρίσματος στην πλευρά της Τσιμισκή. Η είσοδος τοποθετήθηκε σε εσοχή ώστε η γωνία να γίνεται αντιληπτή από τον περαστικό.