Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Home » Portfolio » Διπλοκατοικία στο Πανόραμα – Πυλαία

Διπλοκατοικία στο Πανόραμα – Πυλαία

  • από

Εργοδότης: Ιδιώτης
Αρχιτεκτονική μελέτη – Επίβλεψη: Σάββας Τσελεπίδης
Τοπογραφικά: Χάρης Χρυσομαλλίδης
Στατική μελέτη: Πέτρος Καπλανίδης
Μελέτη Η/Μ: Δημήτρης Μακρής
Σχεδιασμός επίπλωσης: Γιούλη Περδίκη, Λάμπρος Αντάρας
Τοποθεσία: Πανόραμα εκτός σχεδίου
Συνολικό εμβαδό: 414,00 m2
Χρόνος μελέτης – κατασκευής: 2019-2022
Φωτογραφίες: Χρήστος Δημητρίου studiovd


Το κτίριο τοποθετείται σε επίμηκες οικόπεδο με νοτιοδυτικό προσανατολισμό, έντονη κλίση και θέα στον Θερμαϊκό κόλπο και τον Όλυμπο. Πρόκειται για δύο ανεξάρτητες κατοικίες που χρησιμοποιούνται από μια διευρυμένη οικογένεια. Οι βασικές απαιτήσεις των κυρίων του έργου θα μπορούσαν να ομαδοποιηθούν σε δύο αλληλο-αναιρούμενα δίπολα ως εξής:

  • Πλήρης λειτουργική αυτονομία / Ευχερής εσωτερική επικοινωνία των δύο κατοικιών.
  • Ισόγεια σχέση με το φυσικό έδαφος / υπερύψωση για μέγιστη απόλαυση της μαγευτικής θέας

Το κτίριο αναπτύσσεται σε δύο στάθμες και οι  δύο ανεξάρτητες κατοικίες συγκροτούν μια αδιάσπαστη ενότητα χωρίς ωστόσο να στερείται η αίσθηση της μονοκατοικίας σε καμία από τις δύο.

Η ογκοπλασία και η επιλογή των υλικών (μια σύνθεση πέτρας και επιχρίσματος) στοχεύουν και επιτυγχάνουν την ιδανική ένταξη του κτιρίου στο τοπίο της περιοχής. Οι πέτρινες όψεις του κτιρίου μαζί με τους επίσης πέτρινους τοίχους αντιστήριξης αποτελούν ένα σύστημα στοιχείων που οργανώνουν το κτίριο και τον περιβάλλοντα υπαίθριο χώρο. Οι υπόλοιπες επιχρισμένες κατακόρυφες επιφάνειες χαρακτηρίζονται από μεγάλα ανοίγματα προς τον Όλυμπο. Η χρωματική πρόταση ενισχύει το αίσθημα της αιώρησης της πάνω στάθμης που φαίνεται να ισορροπεί ανάμεσα στις απαιτήσεις για γείωση και «απογείωσή» της προς τη θέα.

Στους ειδικά σχεδιασμένους εσωτερικούς χώρους και τις επιπλώσεις δεσπόζει η φυσική δρύινη ξυλεία συνδυασμένη με λευκές, υπόλευκες και γαλάζιες επιφάνειες με εξαίρεση τους έντονους χρωματισμούς των παιδικών δωματίων και τις γκρίζες και μπλε πατητές τσιμεντοκονίες.