Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Home » Portfolio » SW89

SW89

  • από

Εργοδότης:Ιδιώτης
Αρχιτεκτονική μελέτη – Επίβλεψη: Λάμπρος Αντάρας, Σοφία Χατζηγεωργίου
Σχεδιασμός επίπλωσης: CAN studio
Τοποθεσία: Κέντρο, Θεσσαλονίκη
Συνολικό εμβαδό: 100 m2
Χρόνος μελέτης – κατασκευής: 2022-2023
Φωτογραφίες: CAN studio


Το οροφοδιαμέρισμα βρίσκεται σε πολυκατοικία του 1960 στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.  

Βασική αρχή του σχεδιασμού αποτέλεσε η λειτουργική αναβάθμιση της κατοικίας ώστε να μπορεί να εξυπηρετήσει καλύτερα το σύγχρονο τρόπο ζωής.  Προθεση ηταν να ενοποιηθούν οι χώροι, καταργώντας τον κεντρικό διάδρομο και να ενταχθεί ο χώρος αυτός στο υπόλοιπο διαμέρισμα. Καθαιρούνται έτσι οι τοιχοποιίες ανάμεσα στους χώρους διημέρευσης με τον διάδρομο και την κουζίνα, ενοποιώντας τους χώρους αυτούς, ενώ στο βάθος παραμένει το πιο ιδιωτικό τμήμα του σπιτιου με τα υπνοδωμάτια και το μπάνιο.

Όλα τα δρύινα πατώματα και τα περισσότερα από τα πολύχρωμα μωσαϊκά αποκαταστάθηκαν στην αρχική τους μορφή και προστέθηκαν λωρίδες μαρμαρου, στα σημεία που καθαιρέθηκαν οι τοιχοποιίες, πλαισιώνοντας τα υφιστάμενα δάπεδα και αποτυπώνοντας την αρχική διαρρύθμιση της κατοικίας.

Οι νέες παρεμβάσεις συνάδουν με την μεταπολεμική αρχιτεκτονική αλλά ταυτόχρονα έχουν μια πιο σύγχρονη αισθητική. Η χρωματική παλέτα βασίστηκε στους χρωματισμούς των μωσαικών δαπέδων και τα νέα υλικά  επιλέχθηκαν προσεκτικά(ξύλο, μάρμαρο, μωσαικό, λακαριστές επιφάνειες), προσδίδοντας σε κάθε χώρο τη δική του ιδιαίτερη ταυτότητα, παραμένοντας όμως σε αρμονία με τα αυθεντικά υλικά του διαμερίσματος με τα οποία γειτνιάζουν.

Μορφολογικά επιλέχθηκαν οι λιτές γραμμές και οι καμπύλες στο σχεδιασμό, που αποτελουν  τυπικά στοιχεία αρχιτεκτονικής της μεταπολεμικής περιόδου, συνδυασμένα με επίπλωση και λεπτομέρειες που παραπέμπουν στην αισθητική της εποχής.