Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Home » Portfolio » Capri Nuovo

Capri Nuovo

  • από

Εργοδότης: Capri Nuovo
Αρχιτεκτονική μελέτη – μελέτη εσωτερικού χώρου – επίβλεψη: Χρυσούλα Φωτσιτζή
Τοποθεσία: Παραλία Νικήτης, Χαλκιδική
Συνολικό εμβαδό: 190m2
Χρόνος μελέτης: 2022
Χρόνος κατασκευής: 2022
Φωτογραφίες: Χρήστος Δημητρίου (Studiovd) και αρχείο Capri Nuovo


Το Capri Nuovo είναι ένα εστιατόριο-πιτσαρία στο Ρετζίκι, στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Μετά από χρόνια λειτουργίας στη Θεσσαλονίκη, η εταιρία αποφάσισε να επεκταθεί σε μία καλοκαιρινή τοποθεσία στη Νικήτη Χαλκιδικής και να επαναπροσδιορίσει τον χώρο, την ταυτότητα και τις υπηρεσίες της ώστε να ενταχθεί στο νέο μοναδικό περιβάλλον.

Με έμπνευση από τα υλικά και τη χρωματική παλέτα της Μεσογείου, στόχος ήταν να σχεδιαστεί ένας ελκυστικός και αναπαυτικός χώρος με φυσική ροή μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού. Η μεσογειακή χρωματική παλέτα περιέχει ζωηρούς θερμούς τόνους, όπως τα φυσικά στοιχεία της περιοχής, με αποχρώσεις της τερακότας, το μπεζ της άμμου και το πράσινο της ελιάς. Έτσι έχουμε ένα χαλαρό, γαλήνιο αποτέλεσμα, που συνάδει άλλωστε με την μεσογειακή κουλτούρα.

Εφόσον το εστιατόριο λειτουργεί μόνο τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού, η κουζίνα τοποθετείται στον εσωτερικό χώρο και η περιοχή των καθήμενων πελατών στον εξωτερικό, οργανωμένη σε τρεις στάθμες. Από τη θέση του μάγειρα στον πάγκο προετοιμασίας υπάρχει πλήρης εποπτεία του καθιστικού.

Στο ίδιο επίπεδο οι πελάτες προστατεύονται από τον ήλιο κάτω από μία πέργκολα, με απρόσκοπτη θέα προς τη θάλασσα. Η επίπεδη επιφάνεια της αυλής επιτρέπει την παρακολούθηση της τεχνικής του pizzaiolo στο βάθος, με πρωταγωνιστές το καμένο πορτοκαλί χρώμα της κουζίνας και το τούρκικο μάρμαρο Rosalina του πάγκου.

Ο χώρος οριοθετείται από χτιστά παγκάκια επενδεδυμένα από κεραμικά πλακίδια στο χρώμα του πηλού και η κινητή επίπλωση αποτελείται από ξύλο και ψάθα, ενώ οι επιφάνειες των κυκλικών τραπεζιών είναι από πράσινο μάρμαρο Τήνου.

Μερικά σκαλοπάτια χαμηλότερα, στη στάθμη του δρόμου, το καθιστικό αναπτύσσεται κάτω από το μεγάλο πεύκο. Η παλέτα που επιλέγεται είναι παρόμοια, προστίθενται όμως καρέκλες αλουμινίου στο χρώμα της ελιάς και πολυθρόνες από καραβόσκοινο.

Στην απέναντι πλευρά του δρόμου, σε μία ξύλινη εξέδρα πάνω στην άμμο, η επίπλωση είναι πιο διακριτική. Ο χώρος οριοθετείται από μεγάλες φυτοδόχους με στύπες που κυματίζουν στο θαλασσινό αεράκι.