Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Utopia Taproom

  • από

Εργοδότης: Utopia Taproom
Αρχιτεκτονική μελέτη / επίβλεψη: Λάμπρος Αντάρας
Γραφιστική επιμέλεια / Artwork: Λάμπρος Αντάρας
Τοποθεσία: Γλάδστωνος 11, Πλατεία Μαβίλη, Θεσσαλονίκη
Συνολικό εμβαδό: 140,00m2
Χρόνος μελέτης: 2022
Χρόνος κατασκευής: 2022
Φωτογραφίες: Σπύρος Καρβούνης


Μετά από 3 χρόνια περιήγησης στα ζυθοπωλεία της Ελλάδας η utopia craft beer πήρε την απόφαση να κάνει ένα βήμα πιο κοντά στη γη της ουτοπίας κάθε λάτρη της craft μπύρας κ να δημιουργήσει το δικό της taproom. Ο χώρος που επιλέχθηκε από κοινού με το canstudio βρίσκεται σε μια από τις πιο αυθεντικές γειτονιές του κεντρου της πόλης, σε ένα δεσπόζον μοντερνιστικό κτίριο στην πλατεία Μαβίλη. Σε συνέχεια του χαρακτήρα του brand identity της εταιρίας (προϊόν της πρότερης συνεργασίας του canstudio με τη utopia) και συνυπολογίζοντας το χαρακτήρα του χώρου, το νέο taproom αποκτά μια σύγχρονη αρχιτεκτονική προσέγγιση. Επιλέγεται να διατηρηθεί το ύφος του καταστήματος και τα υλικά κατασκευής του.

Οι λιγοστές επεμβάσεις αφορούν κυρίως στη δημιουργία μιας μεγάλης μπάρας ικανής να περιβάλλει τις 13 επιτοίχιες βρύσες που προσφέρουν μπύρες αποκλειστικά από ανεξάρτητες μικροζυθοποιίες. Ο υπόλοιπος χώρος προσεγγίζεται με μια διάθεση που απέχει ηθελημένα από την κατεστημένη προεικόνα της τυπικής μπυραρίας. Χρησιμοποιούνται έντονα χρώματα σε επενδύσεις και βαφές και επιπλώσεις ώστε να δημιουργούν σαφείς γεωμετρίες στο χώρο. Το λευκό ή υπόλευκο υπόβαθρο των μαρμαρινων επενδύσεων και των τοίχων του καταστήματος βοηθά στην οπτική ανάδειξή των παρεμβάσεων. Για τα τραπεζοκαθίσματα επιλέγονται διάφορα ύψη άλλα όλα διατήρουν ίδια διάσταση, αισθητική και υλικό με στόχο να παραλάβουν τις πολλαπλές πιθανές μετατροπές του χώρου στα διάφορα event που περιοδικά συμβαίνουν στο taproom.

Εξωτερικά η μοναδική παρέμβαση είναι η επωνυμία του καταστήματος. Τα υπόλοιπα δομικά στοιχεία του χώρου, κουφώματα, μαρμάρινες επενδύσεις, απλά συντηρούνται. Με το τρόπο αυτό δεν αλλοιώνεται η όψη του κτηρίου και παραμένουν οι ξεκάθαρες μοντερνιστικές αρχές του αρχικού σχεδιασμού του.