Three pieces Project

  • από
κάτοψη 1ου επιπέδου
κάτοψη ισογείου

Εργοδότης: Three Pieces
Αρχιτεκτονική μελέτη – μελέτη εσωτερικού χώρου – κατασκευή: Χρυσούλα Φωτσιτζή
Μηχανολογική μελέτη: Ευστράτιος Καρπουχτσής, Γιώργος Χατζηαγγέλου
Τοποθεσία: Βεροίας 4, Άνω Λαδάδικα, Θεσσαλονίκη
Συνολικό εμβαδό: 56,00 m2
Χρόνος μελέτης – κατασκευής: 2018
Φωτογραφίες: CAN studio, Αλέξανδρος Γιαννακάκης
Γραφιστική ταυτότητα: kakaocreative


  Πρόκειται για το project ενός σύγχρονου speakeasy bar. Τα Speakeasies ήταν καταστήματα παράνομης πωλήσης οινοπνευματωδών ποτών κατά την ποτοαπαγόρευση, θεσμός που εξαφανίστηκε μετά το 1930. Το ζητούμενο ήταν η δημιουργία ενός μπαρ μικρής χωρητικότητας, με κρυφή πρόσβαση μέσω ενός «δωματίου»-βιτρίνα. Το σκοπό αυτό εξυπηρέτησε μία κουζίνα σερβιρίσματος φαγητού δρόμου (street food). Η κρυφή είσοδος στο μπαρ πραγματοποιείται μέσω ενός φωτογραφικού θαλάμου που τοποθετήθηκε εκεί.

  Η σχεδιαστική προσέγγιση ακολούθησε την αρχιτεκτονική των καταστημάτων της M. Βρετανίας και των  ΗΠΑ των αρχών του 19ου αιώνα, ως ανάμνηση των πρώτων speakeasies. Για τον σχεδιασμό της όψης χρησιμοποιήθηκαν εκλεκτικιστικές λεπτομέρειες και συγχρόνως έντονο χρώμα για την αναγνωρισιμότητα του καταστήματος.

  Η κουζίνα – βιτρίνα έχει την αισθητική του πρόχειρου, του DIY. Για το λόγο αυτό εφαρμόστηκε η τεχνική της πατίνας σε όλα τα υλικά και αντικείμενα που συνθέτουν τον χώρο. Κυριαρχούν ξύλινοι πάγκοι από μασίφ πεύκο και σιδηρές κατασκευές οξειδωμένες (με χημική διάβρωση). Οι τοιχοποιίες επενδύθηκαν με ξύλινες ντεκαπέ σανίδες και στο φόντο της κουζίνας τοποθετήθηκαν μακρόστενα χειροποίητα πλακίδια σε διάταξη ψαροκόκκαλου.

  Τη λογική του αυθεντικού, παλιού αντικειμένου ακολούθησε και η κατασκευή του photobooth, που, με το τέχνασμα της κρυφής εισόδου, αποτελεί την πρόσβαση στο κρυφό μπαρ.

  Το χαμηλό ύψος (λόγω του υφιστάμενου παταριού), ο ατμοσφαιρικός φωτισμός και το σκούρο χρώμα της οροφής δίνει την εικόνα του «μυστικού», του παράνομου. Η κατασκευή του μπαρ στο βάθος του χώρου έγινε με μασίφ υλικά και εκλεκτικιστικές λεπτομέρειες προσδίδοντας στον χώρο την αίσθηση της εποχής, ενώ οι υπόλοιπες κατασκευές ακολούθησαν λιτές ανάλαφρες γραμμές. H λαμπερή νέον πινακίδα στο βάθος λούζει με φως το έπιπλο του μπαρ, κάνοντας τον bartender και την τεχνική του το κύριο σημείο αναφοράς στον χώρο.