Radio Σάρωθρον

  • από

Εργοδότης: Σάρωθρον
Αρχιτεκτονική μελέτη / επίβλεψη : Λάμπρος Αντάρας, Ειρηναίος Σαπουνάς, Χρυσούλα Φωτσιτζή
Τοποθεσία: Κατούνη 19, Λαδάδικα
Συνολικό εμβαδό: 100,00m2
Χρόνος μελέτης: 2020
Χρόνος κατασκευής: 2020
Φωτογραφίες: studioyk


Το Radio Σάρωθρον  βρίσκεται δίπλα από το μπαρ Σάρωθρον και ουσιαστικά λειτουργεί ως η δημιουργική του επέκταση. Πρόκειται για ένα «ραδιοφωνικό εντευκτήριο», το οποίο στεγάζεται σε ένα τυπικό διώροφο πετρόχτιστο κτίριο της περιοχής των Λαδάδικων.

Στο ισόγειο τοποθετείται το στούντιο του ραδιοφωνικού σταθμού που είναι ορατό από το πεζόδρομο και τον υπαίθριο χώρο του καταστήματος. Εκμεταλλευόμενοι το ανάγλυφο των πέτρινων τοίχων, δημιουργούμε μια σωστή ηχητική συνθήκη για το στούντιο. Ταυτόχρονα, μέσα από το παράθυρο του πτυχωτού διαχωριστικού, το στούντιο ενώνεται οπτικά με τον χώρο της εισόδου, που λειτουργεί ως ένα διαδραστικό καθιστικό μεταξύ κοινού και μουσικού παραγωγού. Οι υπόλοιποι χώροι του ισογείου είναι βοηθητικής χρήσης.

Ανεβαίνοντας στον όροφο συναντάμε έναν ψηλοτάβανο χώρο με τη χαρακτηριστική για τα οικήματα της περιοχής εμφανή δίρριχτη στέγη. Πρόθεσή μας ήταν να δημιουργηθεί στο επίπεδο αυτό ένα σύνολο που να μπορεί να παραλάβει πολλαπλές χρήσεις, από έναν ευχάριστο πρωινό καφέ και διάβασμα μέχρι μια βιβλιοπαρουσίαση ή μια μικρή θεατρική παράσταση. Κυρίαρχη συνθετική χειρονομία ήταν η δημιουργία ενός μικρού ξύλινου αμφιθεάτρου με θέα τον πεζόδρομο της Κατούνη. Ένα μοναστηριακό τραπέζι και μια χαλαρή διάταξη τραπεζοκαθισμάτων συμπληρώνουν τον χώρο του καθιστικού. Η έντονη παρουσία του ξύλου και η απλή γεωμετρία των παρεμβάσεων αναδεικνύουν τα δομικά στοιχεία του κτηρίου, ενώ η παρουσία των φυτών και η εκτεθειμένη μουσική συλλογή των ιδιοκτητών προσδίδουν στο χώρο σπιτική οικειότητα.