Διώροφο διαμέρισμα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

  • από

Εργοδότης: Ιδιώτης
Αρχιτεκτονική μελέτη – μελέτη εσωτερικού χώρου: Ελένη Κομπατσιάρη
Στατική Μελέτη: Κωνσταντίνος Φακής
Επίβλεψη: Ελένη Κομπατσιάρη, Γιούλη Περδίκη, Κωνσταντίνος Φακής
Σχεδιασμός επίπλωσης: Ελένη Κομπατσιάρη
Τοποθεσία: κέντρο Θεσσαλονίκης
Συνολικό εμβαδό: 190,00 m2
Χρόνος μελέτης – κατασκευής: 2019-2020
Φωτογραφίες: studioyk


Το έργο αφορά στη συνένωση καθ’ ύψος των δύο διαμερισμάτων σε κτίριο της δεκαετίας του 60’ στην καρδιά της Θεσσαλονίκης. Τα δύο μακρόστενα διαμερίσματα με τυπική για την εποχή δομή κατατετμημένα σε μικρούς χώρους και μακρόστενους διαδρόμους μετατράπηκαν σε ένα ενιαίο διαμέρισμα δύο ορόφων με μεγάλους χώρους.

Βασικό μέλημα της αρχιτεκτονικής και στατικής μελέτης ήταν η ασφαλής και αδιατάραχτη επέμβαση στη φέρουσα ικανότητα του κτιρίου. Έτσι μελετήθηκαν διαφορετικές διατάξεις και χωροθετήσεις του ανοίγματος του κλιμακοστασίου ώστε να καταλήξουμε στη βέλτιστη στατικά και αρχιτεκτονικά. Επιπλέον το σημείο της επέμβασης ενισχύθηκε καταλλήλως με λωρίδες ανθρακονημάτων όπως προέβλεπε η μελέτη.

Η πρόκληση του έργου ήταν επίσης ο επανασχεδιασμός των δύο ορόφων να καταφέρει να διατηρήσει τα αξιόλογα στοιχεία των παλιών διαμερισμάτων κρύβοντας όμως τα στοιχεία που μαρτυρούσαν την παλιά στενόμακρη διάταξη του χώρου ώστε το ενιαίο καινούριο διαμέρισμα να αποπνέει ομορρυθμία, ομοιογένεια και αισθητική συνοχή.  

Το καινούριο διαμέρισμα αποτελείται από ευρύχωρη κουζίνα, άνετο σαλόνι, ένα δεύτερο μικρό καθιστικό, 4 μεγάλα δωμάτια, 1 δωμάτιο γκαρνταρόμπας, 2 μπάνια, σκάλα και πολλούς αποθηκευτικούς χώρους.

Η σκάλα, που τοποθετήθηκε στο χώρο του σαλονιού αποτέλεσε κεντρικό στοιχείο σχεδιασμού και διαμορφώθηκε έτσι, ώστε να δεσπόζει στο χώρο. Οι γραμμές της κουπαστής επεκτείνονται στον χώρο της τραπεζαρίας και της εισόδου ενώ η καμπύλη της συνομιλεί με την κυκλική τραπεζαρία και την ξύλινη καμπύλη που δημιουργεί το κεντρικό υποστύλωμα και το δοκάρι.

Το σαλόνι, η κουζίνα, ο χώρος εισόδου και η τραπεζαρία διαχωρίζονται μεταξύ τους με ασαφή όρια σε έναν μεγάλο φωτεινό χώρο 70τμ. Ο ξενώνας και το μικρό μπάνιο συμπληρώνουν τις χρήσεις του επάνω ορόφου.

Στον κάτω όροφο βρίσκονται τα δύο παιδικά δωμάτια που συνδέονται, δημιουργώντας έναν ενιαίο χώρο παιχνιδιού με δυνατότητα διαχωρισμού τους στο μέλλον. Εκεί βρίσκεται επίσης η βασική κρεβατοκάμαρα, που συνδυάζεται με ένα ευρύχωρο δωμάτιο γκαρνταρόμπας, το καθιστικό στο οποίο καταλήγει η σκάλα, το μεγάλο μπάνιο και το δωμάτιο με τα πλυντήρια που αξιοποιεί το χώρο κάτω από τη σκάλα. Τα έπιπλα και κάθε άλλο στοιχείο του διαμερίσματος σχεδιάστηκε ειδικά για την εξυπηρέτηση των προσωπικών αναγκών και συνηθειών των χρηστών(custom design). 

Τα χρώματα, τα υλικά και οι υφές προσδίδουν αρμονία στο διαμέρισμα. Το ξύλο της καρυδιάς, το πράσινο της ελιάς που ¨ενοποιεί¨ το ¨γάμμα¨ της κουζίνας με τη σκάλα και τη βιβλιοθήκη, τα μαλακά υφάσματα που δημιουργούν αίσθηση άνεσης και οικειότητας είναι κάποια από τα υλικά που επιλέγονται. Επιδιώχθηκε τα δύο μπάνια του διαμερίσματος να δίνουν διαφορετική αίσθηση∙ το μικρό, που είναι και για τους επισκέπτες, ακτινοβολεί με φωτεινό μάρμαρο ενώ το μεγάλο στον όροφο των δωματίων προσδίδει αίσθηση ιδιωτικότητας και ηρεμίας με πιο σκούρες αποχρώσεις στα έπιπλα και στα υλικά.

Πρόθεση ήταν η δημιουργία ενός διαμερίσματος, που συνδυάζει αρμονικά την πολυτέλεια με την απλότητα, τις σύγχρονες ανέσεις με τις λιτές φόρμες και γραμμές.