Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Home » Portfolio » Διαμέρισμα στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης

Διαμέρισμα στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης

  • από

Εργοδότης: Ιδιώτης
Αρχιτεκτονική μελέτη –Μελέτη εσωτερικού χώρου – Επίβλεψη: Σοφία Χατζηγεωργίου
Σχεδιασμός επίπλωσης: CAN studio
Τοποθεσία: Άνω Πόλη, Θεσσαλονίκη
Συνολικό εμβαδό: 80,00 m2
Χρόνος μελέτης – κατασκευής: 2021
Φωτογραφίες: CAN studio


Το έργο αφορά στην ανακαίνιση διαμερίσματος του 1979, στον 1ο όροφο οικοδομής στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης, ώστε να κατοικηθεί από τη νέα ιδιοκτήτρια.
Παρά την ευνοϊκή θέση του διαμερίσματος του οποίου η κεντρική όψη βλέπει σε ανοικτό χώρο, το διαμέρισμα αποτελούνταν από μικρά , σκοτεινά και δυσλειτουργικά δωμάτια.
Στόχος του σχεδιασμού ήταν η ενοποίηση των χώρων διημέρευσης, ώστε η κατοικία να γίνει πιο λειτουργική και σύμφωνη με τις ανάγκες της νέας ιδιοκτήτριας.
Oι τοιχοποιίες στο μπροστινό τμήμα του διαμερίσματος καθαιρούνται, δημιουργώντας έναν ενιαίο χώρο στον οποίο βρίσκονται η κουζίνα, το σαλόνι, η τραπεζαρία και η γωνιά του γραφείου στο πιο προνομιακό σημείο αυτού. Ο φυσικός φωτισμός διαχέεται σε όλη την κάτοψη, αναβαθμίζοντας σημαντικά την ποιότητα της κατοίκησης. Οι χώροι των υπνοδωματίων, πιο ιδιωτικοί, οργανώνονται στο πίσω μέρος της κατοικίας.
Η χρωματική παλέτα που επιλέχτηκε αντλεί επιρροές από την αισθητική που εμφανίζεται στο κινηματογραφικό έργο του σκηνοθέτη Wes Anderson. Οι καθαρές φόρμες, η χρήση του ξύλου, οι λιτές γραμμές και τα καμπύλα στοιχεία συνθέτουν ένα περιβάλλον ισορροπίας και ηρεμίας. Τα υφιστάμενα ξύλινα δάπεδα των υπνοδωματίων διατηρήθηκαν και επισκευάστηκαν, ενώ στους υπόλοιπους χώρους που ενοποιήθηκαν εφαρμόστηκε πατητή τσιμεντοκονία.