Εργοδότης: Law To Impact
Αρχιτεκτονική μελέτη εσωτερικού χώρου: Τάνια Κάτσιου (s_ΤΟΠίΑ), Χρυσούλα Φωτσιτζή
Κατασκευή-επίβλεψη: Σωτήρης Ταούλας, πολιτικός μηχανικός
Τοποθεσία: Ολύμπου 17, Θεσσαλονίκη
Συνολικό εμβαδό: 236,39 τ.μ.
Χρόνος μελέτης: 2021
Χρόνος κατασκευής: 2022
Φωτογραφίες: Δημήτρης Δουτσιόπουλος
Ένας ισόγειος εναλλακτικός επαγγελματικός χώρος συνολικού εμβαδού 236,39 τ.μ. δημιουργήθηκε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης στη γειτονιά των Αγίων Αποστόλων. Από atelier μεταμορφώθηκε σε έναν πολυδύναμο, ανοικτό και ευέλικτο χώρο νομικής κοινωνικής καινοτομίας (legal social innovation).
Ο σχεδιασμός του χώρου κινήθηκε στην ανάγκη δημιουργίας μιας κοιτίδας (hub) με δυο λειτουργικές προτεραιοποιήσεις:
α) από τη μία τη λειτουργία ενός καινοτόμου δικηγορικού γραφείου, όπου παρέχεται νομική συμβουλευτική με όρους βιωσιμότητας ESG (Environmental, Social, Governance). β) από την άλλη τη δημιουργία ενός πολυχώρου προαγωγής νομικού πολιτισμού με όρους κοινωνικής ευθύνης.
Η πρώτη ζώνη στην όψη της οδού Ολύμπου σχεδιάστηκε και εξοπλίστηκε καταλλήλως, ώστε να διαθέτει την επιθυμητή ευελιξία και να προσφέρει εναλλακτικούς τρόπους χρήσης. Εδώ φιλοξενούνται και διοργανώνονται (δράσεις, ημερίδες, σεμινάρια, εργαστήρια, forums, παρουσιάσεις, εκθέσεις αλλά και άλλες εκδηλώσεις με θέμα την κοινωνία και τον άνθρωπο). Παράλληλα, οι αναδιπλούμενοι επιτοίχιοι πάγκοι «αποκαλύπτουν» τις επιφάνειες εργασίας ενός open co-working space που διατίθενται σε ανθρώπους που θέλουν να εργαστούν σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση. Στην είσοδο αναπτύσσεται η υποδοχή/γραμματεία και πίσω της μία κόγχη “nook” αναμονής (lounge room). Αυτή σχηματοποιείται σε έναν ανοικτό κύβο και «κατοικείται» πολλαπλώς, αφού κανείς μπορεί να είναι εντός του ή πάνω σε αυτόν, όπου φυτά, βιβλία, μια καραβίσια σκάλα και άνετα έπιπλα, δημιουργούν το σκηνικό μιας συνθήκης περισσότερο χαλαρής και ελεύθερης για όσους θέλουν να κάνουν ένα διάλειμμα από την εργασία τους.
Η δεύτερη ζώνη, που διακρίνεται από την πρώτη με μια ψηλή καμάρα, περιλαμβάνει κοινόχρηστες λειτουργίες που αφορούν σε όλους τους χρήστες. Εντός της βρίσκουμε τον κλειστό χώρο συνεδριάσεων (meeting room) που είναι προσβάσιμος σε όλους, τη βιβλιοθήκη, το coffice area, τα 2 wc, την κουζίνα, καθώς και 6 αυτόνομους γραφειακούς χώρους που διατίθενται σε όσους επιθυμούν να εργαστούν εδώ σε μόνιμη βάση (με τη μορφή υπομίσθωσης/συστέγασης). Στα δύο πατάρια βρίσκονται τα κεντρικά δικηγορικά γραφεία, με την έντονη παρουσία των μεταλλικών κλιμάκων που οδηγούν σε αυτά, αφού μεγεθύνουν τη χρήση του χώρου προς τα πάνω με όρους διακριτότητας και συνάμα διαφάνειας.
Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι η ευελιξία αυτή του οργανογράμματος περνάει και στην αρχιτεκτονική σύνθεση. Αυτό σημαίνει ότι διατηρείται ουσιαστική η ανάγκη για συνδιαμόρφωση του τρόπου με τον οποίο κανείς λειτουργεί και αισθάνεται εντός του χώρου αυτού, με την έννοια ότι δυνητικά, κι εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο, θα μπορούσε να επιφέρει και προσθήκες στις αρχικές αρχιτεκτονικές επιλογές, όπως λ.χ. την τοποθέτηση ηχομονωτικών πάνελ ή στοιχείων οπτικής οριοθέτησης κάποιων από τις θέσεις εργασίας. Για το λόγο αυτό, η οροφή διατηρήθηκε συνειδητά ανοιχτή και προσβάσιμη, με εμφανείς τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις. Ο χειρισμός της οροφής δίνει ένα βιομηχανικό αισθητικό αποτέλεσμα, που συμπληρώνεται από το διατηρημένο δάπεδο μωσαϊκού. Η χρωματική παλέτα που επιλέχθηκε, περιορίζεται στο άσπρο της τοιχοποιίας ως φόντο και το μαύρο των μεταλλικών στοιχείων, με μόνες εντάσεις το κίτρινο στα διακοσμητικά σόκορα και το γαλάζιο στους υγρούς χώρους.