Δύο μονοκατοικίες στον Ν.Μαρμαρά Χαλκιδικής

  • από

Εργοδότης: ιδιώτης
Αρχιτεκτονική μελέτη: Σάββας Τσελεπίδης, Ελένη Κανάκη, Ευθυμία Κίτσαλη, Πασχάλης Σαμαρίνης, Ελένη Σγουρίδου, Βίκυ Σέμου, Ευαγγελία Χατζηκωνσταντίνου
Επίβλεψη : Σάββας Τσελεπίδης
Τοποθεσία: Ν. Μαρμαράς Χαλκιδικής
Συνολικό εμβαδό: 307  m2
Χρόνος μελέτης – κατασκευής: 2005-2007


Το κτίριο αφορά σε δύο ανεξάρτητες εξοχικές κατοικίες σε επίμηκες οικόπεδο με έντονη κλίση και θέα στον κόλπο του Νέου Μαρμαρά Χαλκιδικής. Το συγκρότημα αναπτύσσεται γραμμικά στο οικόπεδο, παράλληλα στα όριά του, με τρόπο ώστε να μην προεξέχει από την κορυφογραμμή. Η  οργάνωση των όγκων και η χρήση των υλικών έχουν ως κύριο στόχο την ένταξή του κτιρίου στο τοπίο της περιοχής.

 

Στην κατεύθυνση αυτή επιλέχθηκε η διάσπασή του σε επιμέρους όγκους, οι οποίοι -αξιοποιώντας το ανάγλυφο- δίνουν την αίσθηση ισόγειων κτισμάτων. Πάνω στους βασικούς όγκους αρθρώνονται εσοχές και εξοχές παραλαμβάνοντας τις εισόδους και τις κατακόρυφες κινήσεις. Η οργάνωση των ημιυπαίθριων χώρων έχει ως στόχο να τονίσει την αλληλοδιείσδυση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων. Οι στέγες είναι μονόκλινες με διπλή κλίση και ακολουθούν το ανάγλυφο του εδάφους.

 

Το κτίριο αναπτύσσεται σε τρεις στάθμες και αποτελείται από δύο ανεξάρτητες κατοικίες που συγκροτούν ωστόσο μία αδιάσπαστη ενότητα. Οι κατοικίες οργανώνονται γύρω από κοινόχρηστες αυλές και ενώνονται συνθετικά και λειτουργικά μέσω ημιυπαίθριου χώρου που επικοινωνεί με αίθριο. Κάθε κατοικία οργανώνεται σε διάταξη Γ σε δύο στάθμες, που λόγω του έντονου ανάγλυφου έχουν και οι δυο ισόγεια πρόσβαση. Στο άνω επίπεδο διαμορφώνονται η είσοδος και οι χώροι διημέρευσης (καθιστικό, κουζίνα), ενώ το κάτω επίπεδο τοποθετούνται τα υπνοδωμάτια και οι  βοηθητικοί χώροι.

 

Οι όψεις των δύο μονάδων, μέσα από αντίστοιχους συνθετικούς χειρισμούς και υλικά, αντιμετωπίζονται ως ενιαίες. Οι τοίχοι των κατοικιών που είναι σε επαφή με το έδαφος είναι πέτρινοι με μικρά ανοίγματα – σχισμές που αναδεικνύουν επιλεγμένα τμήματα της θέας. Οι πέτρινοι τοίχοι των κατοικιών μαζί με τους τοίχους αντιστήριξης αποτελούν ένα σύστημα στοιχείων που οργανώνουν το κτίριο και τον περιβάλλοντα υπαίθριο χώρο. Οι υπόλοιπες κατακόρυφες επιφάνειες έχουν μεγάλα ανοίγματα και είναι επιχρισμένες. Για τις στέγες και για επί μέρους όγκους των όψεων επιλέχθηκε η επικάλυψη χαλκού, υλικό που επιτρέπει την ένταξη του κτιρίου στο φυσικό περιβάλλον με την πάροδο του χρόνου.