Διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη

  • από

Εργοδότης: Ιδιώτης
Αρχιτεκτονική μελέτη – Mελέτη εσωτερικού χώρου – Επίβλεψη: Ελένη Κομπατσιάρη
Σχεδιασμός επίπλωσης: CAN studio
Τοποθεσία: Τούμπα, Θεσσαλονίκη
Συνολικό εμβαδό: 70,00 m2
Χρόνος μελέτης – κατασκευής: 2021
Φωτογραφίες: CAN studio


Το διαμέρισμα βρίσκεται σε κεντρική περιοχή της Τούμπας στη Θεσσαλονίκη, στον 4ο όροφο πολυκατοικίας του 1987 που γειτνιάζει με χαμηλά κτίρια και αθλητικές εγκαταστάσεις επιτρέποντάς του να έχει θέα το Σέιχ Σου από τη μία και τη θάλασσα από την άλλη.

Παρά την ευνοϊκή του θέση και λόγω προβλημάτων στη διαρρύθμιση, το διαμέρισμα παρέμεινε σκοτεινό, με μικρούς χώρους διημέρευσης και ιδιαίτερα δυσλειτουργικό.

Οι επεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν είχαν στόχο να εξισορροπήσουν τα μεγέθη των δωματίων και να περιορίσουν τις απώλειες χώρου που προέκυπταν από τους διαδρόμους. Έτσι η πολύ μικρή κουζίνα ενοποιήθηκε με το μπάνιο, από όπου προέκυψε και μία μικρή αποθήκη – χώρος για πλυντήρια. Η κουζίνα μεταφέρεται σε δωμάτιο της πρόσοψης και καθαιρώντας την ενδιάμεση, μη φέρουσα τοιχοποιία ενοποιείται με το σαλόνι. Για τη νοητή οριοθέτηση των δύο χώρων σχεδιάζεται μία στενή ξύλινη κατασκευή που λειτουργεί ως βιβλιοθήκη αλλά και ως στήριγμα για την ανάρτηση της τηλεόρασης. Το διάτρητο ξύλινο διαχωριστικό δεν εμποδίζει τον φωτισμό και τη θέα προς το βουνό, διατηρώντας την αίσθηση του μεγάλου ενιαίου χώρου.

Τέλος με τις επεμβάσεις αυτές ο χώρος της εισόδου μεγαλώνει και φωτίζεται, ενώ δημιουργείται χώρος γραφείου/ εργασίας αλλάζοντας την πρόσβαση της τουαλέτας. Τα δύο υπνοδωμάτια μεταφέρονται στα πίσω δωμάτια με τον νοτιοδυτικό προσανατολισμό.

Τα υλικά και οι χρωματισμοί επιλέχθηκαν ώστε να παραπέμπουν σε νεανικό σπίτι. Οι προτεραιότητες στην αξιοποίηση του budget έγιναν με τρόπο ώστε να εξασφαλιστεί η ποιοτική αναβάθμιση του ακινήτου.