Διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη

  • από

Εργοδότης: Ιδιώτης
Αρχιτεκτονική μελέτη – μελέτη εσωτερικού χώρου: Ελένη Κομπατσιάρη, Γιούλη Περδίκη
Επίβλεψη: Ελένη Κομπατσιάρη, Σοφία Χατζηγεωργίου
Σχεδιασμός επίπλωσης: CAN studio
Τοποθεσία: Τούμπα, Θεσσαλονίκη
Συνολικό εμβαδό: 82,00 m2
Χρόνος μελέτης – κατασκευής: 2019
Φωτογραφίες: CAN studio


Το έργο αφορά στην αναδιαμόρφωση και τον επανασχεδιασμό διαμερίσματος του 1977 στην περιοχή της Τούμπας, στη Θεσσαλονίκη, ώστε να κατοικηθεί από τη νέα ιδιοκτήτρια.

Στόχος των προτεινόμενων επεμβάσεων ήταν η επίλυση των προβλημάτων διαρρύθμισης του χώρου. Η δυσλειτουργικότητα του διαμερίσματος οφειλόταν κυρίως στους πολλούς μικρούς χώρους και ιδίως στο μακρόστενο σαλόνι, του οποίου μεγάλο τμήμα έμενε αναξιοποίητο. Η κατάτμηση των χώρων διημέρευσης είχε ως αποτέλεσμα αφενός τον περιορισμό ωφέλιμου χώρου, καθώς τμήμα του προορίζονταν για την κίνηση του χρήστη, αφετέρου την παρεμπόδιση του φυσικού φωτισμού, δίνοντας αίσθηση στενότητας.

Με μία σειρά επεμβάσεων, το διαμέρισμα γίνεται πιο λειτουργικό και ευρύχωρο. Οι ενδιάμεσες μη φέρουσες τοιχοποιίες και τα δάπεδα καθαιρέθηκαν ώστε να ενοποιηθούν οι χώροι διημέρευσης (κουζίνα-σαλόνι-χωλ) και να αξιοποιηθούν λειτουργικά οι αδρανείς χώροι της προηγούμενης διαρρύθμισης. Τα ασαφή όρια καθιστικού και κουζίνας επιτρέπουν την ανεμπόδιστη ροή κινήσεων και την ελεύθερη χρήση του ενδιάμεσου χώρου. Ο φυσικός φωτισμός πλέον καλύπτει σχεδόν όλο το διαμέρισμα και αναβαθμίζει σημαντικά την ποιότητα του χώρου. Στη θέση του προηγούμενου καθιστικού δημιουργήθηκε ένα μεγαλύτερο κύριο υπνοδωμάτιο με ενσωματωμένο χώρο γκαρνταρόμπας (walk-in closet). Η εντοιχισμένη βιβλιοθήκη της εισόδου του δωματίου δημιουργεί ωφέλιμο χώρο χωρίς να αφαιρεί ωστόσο από την διαμπερότητα του διαμερίσματος. Τα ειδικά σχεδιασμένα έπιπλα παρέχουν μεγάλη ποικιλία αποθηκευτικών λύσεων.

Πρόθεση ήταν η δημιουργία ενός σύγχρονου σπιτιού με ευέλικτους χώρους δίνοντας έμφαση στην άνεση και την αισθητική. Τα υλικά που επιλέχθηκαν είναι το ξύλο στα δάπεδα των υπνοδωματίων, στα έπιπλα και στους πάγκους, πατητή τσιμεντοκονία στο σαλόνι και στον τοίχο της κουζίνας. Οι  χρωματισμοί έχουν ήπιες αντιθέσεις αλλά σημειακά επιλέγονται εντάσεις (βεραμάν ντουλάπα κουζίνας, μπορντό βιβλιοθήκη, τεχνοτροπία σε τοίχο της κρεβατοκάμαρας). Οι καθαρές φόρμες με τις λιτές γραμμές και τα καμπύλα στοιχεία συνθέτουν ένα περιβάλλον ισορροπίας και ηρεμίας. Το κάθε στοιχείο του διαμερίσματος σχεδιάστηκε ειδικά για την εξυπηρέτηση των προσωπικών αναγκών και συνηθειών του χρήστη (custom design).