Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Micro apartment

  • από

Εργοδότης: Ιδιώτης
Αρχιτεκτονική μελέτη – Mελέτη εσωτερικού χώρου – Επίβλεψη: Σοφία Χατζηγεωργίου, Ειρηναίος Σαπουνάς
Σχεδιασμός επίπλωσης: CAN studio
Τοποθεσία: Αμπελόκηποι, Θεσσαλονίκη
Συνολικό εμβαδό: 14,00 m2
Χρόνος μελέτης: 2022
Χρόνος κατασκευής: 2023
Φωτογραφίες: CAN studio


Πρόκειται για ένα μικρό διαμέρισμα σε δώμα, στους Αμπελόκηπους, απέναντι από διαμορφωμένο πάρκο δίπλα στις γραμμές των τρένων.

Στόχος του σχεδιασμού ήταν η μέγιστη εκμετάλλευση της εξαιρετικά μικρής επιφάνειας του διαμερίσματος με ταυτόχρονη εξασφάλιση υψηλής ποιότητας κατοίκισης. Αυτό επιτυγχάνεται με τη δημιουργία ενός λειτουργικού χώρου που βασίζεται στην μεταβλητότητά και στην προσαρμοστικότητα στις καθημερινές ανάγκες του χρήστη.

Το μπάνιο τοποθετήθηκε στην πίσω πλευρά του διαμερίσματος. Η προσβαση σε αυτό γίνεται μέσω του περιορισμένου χώρου της κουζίνας, που όμως έχει σχεδιαστεί ωστε να περιλαμβάνει ολες τις απαραίτητες οικιακές συσκευές και χώρο αποθήκευσης. Στον χώρο που υπολείπεται το κρεβάτι ¨κλείνει¨ στην εντοιχισμένη ντουλάπα οταν δεν χρησιμοποιείται, ωστε να δημιουργείται χώρος διημέρευσης, ενιαίος με τον χώρο της κουζίνας. Όλοι οι αποθηκευτικοί χώροι είναι εντοιχισμένοι και σχεδιασμένοι ώστε να διατηρούνται οι καθαρές γραμμές και τα καθαρά σχήματα στο χώρο.

Το διαμέρισμα έχει πρόσβαση στο δώμα, επεκτείνοντας με αυτόν τον τρόπο τον χώρο διημέρευσής του κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.