Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Home » Portfolio » Διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη

Διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη

  • από

Εργοδότης: Ιδιώτης
Αρχιτεκτονική μελέτη – Mελέτη εσωτερικού χώρου – Επίβλεψη: Ελένη Κομπατσιάρη
Σχεδιασμός επίπλωσης: CAN studio
Τοποθεσία: Εύοσμος, Θεσσαλονίκη
Συνολικό εμβαδό: 100,00 m2
Χρόνος μελέτης – κατασκευής: 2021
Φωτογραφίες: CAN studio


Το διαμέρισμα βρίσκεται στο δεύτερο όροφο τετραώροφης πολυκατοικίας στην περιοχή του Εύοσμου στην Θεσσαλονίκη. Η μελέτη βασίστηκε στις ανάγκες τετραμελούς οικογένειας, ενώ οι επεμβάσεις επικεντρώθηκαν κυρίως στους χώρους διημέρευσης.

Στον ενιαίο χώρο του σαλονιού – κουζίνας σχεδιάστηκε ένα διαχωριστικό με πολλαπλές χρήσεις. Λειτουργεί ως έπιπλο κουζίνας, από τη μία πλευρά, με ντουλάπια και πάγκο, που στην προέκτασή του λειτουργεί ως τραπέζι πρόχειρου γεύματος. Από την πλευρά του σαλονιού το διαχωριστικό παίρνει ύψος για να “κρύψει” τις συσκευές της κουζίνα και μετατρέπεται σε χαμηλή βιβλιοθήκη. Το έπιπλο της κουζίνας γυρνάει προς την είσοδο, ορίζοντας το χώρο εισόδου επιτρέποντας παράλληλα την οπτική άνεση προς το υπόλοιπο διαμέρισμα λόγω του διάτρητου χαρακτήρα του. Το έπιπλο αυτό περιλαμβάνει παπουτσοθήκη και ντουλάπα για τα παλτό.

Όσον αφορά το μπάνιο, σχεδιάστηκε ένα ενιαίο έπιπλο που περιλαμβάνει κάτω από τον πάγκο το πλυντήριο ρούχων και πάνω πληθώρα αποθηκευτικού χώρου που εντοιχίζεται ώστε να φαίνεται ενιαίος με την τοιχοποιία. Η βρύση εντοιχίστηκε σε ξύλινο κουτί με αποθηκευτική χρήση δημιουργώντας πάγκο δύο επιπέδων. Ο μεγάλος καθρέφτης στο κέντρο της επίπλωσης δίνει βάθος στο χώρο.

Ο φωτισμός που επιλέχθηκε αποτελείται από απλής μορφής φωτιστικά οροφής με εξαίρεση το φωτιστικό της τραπεζαρίας που η ιδιαίτερη γραμμική του μορφή μπροστά από τη μεγάλη τζαμαρία του διαμερίσματος, ενισχύει τη γραμμικότητα του χώρου.

Η παλέτα χρωμάτων και υλικών που χρησιμοποιείται περιλαμβάνει μάρμαρο στο δάπεδο, ξύλο και χρωματισμούς στα έπιπλα σε ήπιες αποχρώσεις. Εξαίρεση αποτελεί η παλ απόχρωση του πράσινου στους δύο σε συνέχεια τοίχους του σαλονιού και της κουζίνας κάνοντας ασαφή τα όρια των δύο χώρων. Το χρώμα επιλέχθηκε ώστε να δοθεί αίσθηση αρμονίας και ηρεμίας, ενώ οι υπόλοιπες χρωματικές επιλογές κινήθηκαν στην έντονη αντίθεση του μαύρου και του άσπρου δημιουργώντας έναν σύγχρονο και λιτό χώρο.