Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Home » Portfolio » Αποκατάσταση όψεων διατηρητέου κτιρίου

Αποκατάσταση όψεων διατηρητέου κτιρίου

  • από

Εργοδότης: Το Δένδρο στο Μπάρ
Αρχιτεκτονική μελέτη αποκατάστασης: Λάμπρος Αντάρας, Ελένη Κομπατσιάρη, Γιούλη Περδίκη, Σάββας Τσελεπίδης, Σοφία Χατζηγεωργίου, Χρυσούλα Φωτσιτζή
Τοποθεσία: Βασιλέως Γεωργίου Ά 25, Θεσσαλονίκη
Συνολικό εμβαδό: 1501,52τ.μ.
Χρόνος μελέτης: 2017
Χρόνος κατασκευής: 2018


Το έργο αφορά στην αποκατάσταση του διατηρητέου κτιρίου στην Βασιλέως Γεωργίου Ά 25, χαρακτηρισμένου μεμονωμένα από το ΥΠ.ΠΟ.Α., ως «έργο τέχνης που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία. Χτίστηκε γύρω στο 1898 στην ανατολική πλευρά της πόλης στη συνοικία που είναι γνωστή ως συνοικία των εξοχών ή των Πύργων. Σήμερα λειτουργεί ως «καφέ – μπαρ»

Στο υπό μελέτη κτίριο χαρακτηριστική είναι η τυπολογία της κύριας όψης, όπου κυριαρχεί ένας κατακόρυφος τριμερής διαχωρισμός με ταυτόχρονη ανάδειξη του μεσαίου τμήματος, ως κύριου άξονα συμμετρίας (προεξοχή μεσαίου τμήματος- κλιμακοστάσιο, προστώο εισόδου, κεντρικός εξώστης).

Με σεβασμό στο χαρακτήρα του κτιρίου και με πρόθεση ανάδειξης των ιστορικών και αρχιτεκτονικών του χαρακτηριστικών, προτείνονται εργασίες για την αποκατάσταση  της μορφής αυτού και του αύλειου χώρου του, καθώς και την ανταπόκρισή του στις σύγχρονες λειτουργικές ανάγκες της χρήσης που έχει εγκατασταθεί. 

Βασική αρχή της επέμβασης είναι η αξιοποίηση, η ανάδειξη και η επανάχρηση των αυθεντικών στοιχείων και υλικών του κτιρίου.