Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Αποκατάσταση του διατηρητέου κτιρίου Κύρτση Χαν

  • από

Εργοδότης: Ιδιώτης
Αρχιτεκτονική μελέτη : Σοφία Χατζηγεωργίου, Αρχ.Μηχ.
Συνεργάτες-Σύμβουλοι: Βακαλόπουλος Άγγελος, Αρχ.Μηχ., Σαμίρ Μπαγιουκ, Αρχ.Μηχ., Παπαγεωργίου Χρήστος, Αρχ.Μηχ.,
Στατική μελέτη: Κωνσταντίνος Φακής, Πολ. Μηχ.
Η/Μ μελέτη:Πιστοφίδης Βασίλειος, Μηχ.Μηχ.
Διακόσμηση Εσωτερικού χώρου : Λινού Μυρσίνη, Παπαδοπούλου Βούλα, Αγνή Μπαλαφούτη, Αρχ.Μηχ. Επίβλεψη: Σοφία Χατζηγεωργίου, Αρχ.Μηχ., Κωνσταντίνος Φακής, Πολ.Μηχ., Πιστοφίδης Βασίλειος, Μηχ.Μηχ.
Τεχνική εταιρεία κατασκευής : ΕΜΕΚΑ Ε.Π.Ε.
Υπεύθυνος Κατασκευής : Καλφέλης Ιωάννης, Πολ.Μηχ., Κελεγκούρης Χρήστος, Πολ.Μηχ.
Τοποθεσία: Εδέσσης 5, Άνω Λαδάδικα
Συνολικό εμβαδό: 728,10m2
Χρόνος μελέτης: 2012-2016
Χρόνος κατασκευής: 2017Φωτογραφίες: CAN studio


Το έργο αφορά στην αποκατάσταση του διατηρητέου κτιρίου Κυρτση χαν, χαρακτηρισμένου ως έργο τέχνης, και κατασκευασμένου περίπου το 1867, στην οδό Εδέσσης, στο ιστορικό εμπορικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Το κτίριο είναι διώροφο με νεοκλασικά στοιχεία, ορθογωνική κάτοψη, και ιδιαίτερου ενδιαφέροντος μορ­φο­λο­­γικά στοιχεία.

Διατηρήθηκε η αρχική χρήση του -καταστήματα στο ισόγειο και επαγγελματικές στέγες στον όροφο-, η αρχιτεκτονική μορφή του και η βασική εσωτερική του διάρθρωση. Επιλέχθηκαν εργασίες επισκευής και αποκατάστασης της φέρουσας ικανότητας και οι απαραίτητες επεμβάσεις για την διατήρηση της χρηστικής και σύγχρονης λειτουργικής πλευράς του, με σεβασμό στον χαρακτήρα του και με πρόθεση ανάδειξης των ιστορικών και αρχιτεκτονικών του χαρακτηρι­στικών

Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην αποκατάσταση της όψης, των επιμέρους διασωζόμενων αρχιτεκτονικών ή στοιχείων διακόσμου με την παλαιά τους μορφή και στην ανακατασκευή της επίχρισης των θολωτών οροφών και του διακόσμου τους σε όλο το ισόγειο. Επιπλέον, αποκαταστάθηκαν τα τραβηχτά διακοσμητικά στοιχεία της πρόσοψης στην παλιά μορφή, με μερική αντικατάσταση και ανακατασκευή των κατεστραμ­μένων.