Αποκατάσταση διατηρητέου κτιρίου στη Συνοικία των Εξοχών

  • από

Εργοδότης: Έπαυλη Μαρόκκου
Αρχιτεκτονική μελέτη : Λάμπρος Αντάρας, Ζωγράφου Ελευθερία , Ελένη Κομπατσιάρη, Χρυσούλα Φωτσιτζή, Σοφία Χατζηγεωργίου
Στατική μελέτη: Κωνσταντίνος Φακής, Πολ. Μηχ.
Η/Μ μελέτη:Πιστοφίδης Βασίλειος, Μηχ.Μηχ.
Τοποθεσία: Βασιλίσσης Όλγας 133 – Π.Συνδίκα
Συνολικό εμβαδό: 600,00m2
Χρόνος μελέτης: 2017-2018
Χρόνος κατασκευής: 2018


Το έργο αφορά στην αποκατάσταση διατηρητέου κτιρίου που, μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο του, χαρακτηρίζεται ως έργο τέχνης από το Υπουργείο Πολιτισμού. Η κατασκευή του χρονολογείται γύρω στο 1906 και βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της πόλης σε μια συνοικία γνωστή τότε ως συνοικία των εξοχών (συνοικία Χαμιδιέ).

Πρόκειται για διώροφο κτίριο που στο μεγαλύτερο τμήμα της ιστορίας του λειτουργούσε ως κατοικία. Η τυπολογία της κάτοψης του κτιρίου ακολουθεί τους βασικούς άξονες εκείνης της εποχής, με έναν κεντρικό ορθογώνιο χώρο γύρω από τον οποίο τοποθετούνται τα υπόλοιπα δωμάτια συμμετρικά κατά μήκος των δύο μεγαλύτερων πλευρών του κτιρίου και δύο εισόδους στις δύο μικρότερες πλευρές αυτού.

Χαρακτηριστική είναι και η τυπολογία της κύριας όψης, όπου κυριαρχεί ένας κατακόρυφος τριμερής διαχωρισμός με ταυτόχρονη ανάδειξη του μεσαίου τμήματος, ως κυρίου άξονα συμμετρίας. Χαρακτηριστικά του μορφολογικά στοιχεία είναι οι κορνίζες γύρω από τα ανοίγματα, οδοντωτές ταινίες και οι παραστάδες στις όψεις. Χρησιμοποιήθηκαν αναγεννησιακά στοιχεία, όπως η μίμηση λαξευτών λίθων σε ζώνες στο ισόγειο, και μπαρόκ στοιχεία όπως η μνημειακή κλίμακα εισόδου και οι μπαλούστρες στους εξώστες και το στηθαίο.

Η παθολογία του κτιρίου αφορούσε κυρίως στις αλλοιώσεις των μορφολογικών του στοιχείων και της εσωτερικής του διαρρύθμισης. Οι φθορές του χρόνου ήταν εμφανείς στις όψεις, στα δάπεδα και σε πολλά άλλα αρχιτεκτονικά στοιχεία. Οι τελευταίες χρήσεις του κτιρίου είχαν ως αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν μετατροπές κυρίως στην εσωτερική του διαμόρφωση.

Οι επεμβάσεις που προτείνονται στο κτίριο αφορούν στην πλήρη συντήρηση και αποκατάστασή του και αποσκοπούν στην επανάχρησή του ως καφέ -μπαρ- εστιατόριο. Με σεβασμό στον χαρακτήρα του κτιρίου και με πρόθεση ανάδειξης των ιστορικών και αρχιτεκτονικών του χαρακτηριστικών, προτείνονται μία σειρά από εργασίες επισκευής στις όψεις και στον εσωτερικό χώρο.

Πέραν της καθαίρεση των μεταγενέστερων επεμβάσεων που αλλοιώνουν την οργάνωση της κάτοψης του χώρου και την αισθητική του, προτείνεται νέα μεταλλική κλίμακα καθόδου στο υπόγειο από το ισόγειο για τη λειτουργική συνένωση των δύο επιπέδων και την εξυπηρέτηση των σύγχρονων αναγκών που προκύπτουν από τη χρήση του κτιρίου ως κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Το υλικό και η μορφολογία της νέας κλίμακας επιλέγονται ώστε να σηματοδοτείται ο χρόνος κατασκευής της νέας επέμβασης.

Ο σχεδιασμός της επίπλωσης και της νέας διαρρύθμισης του καταστήματος έχει ως στόχο την ανάδειξη του αρχιτεκτονικού διακόσμου και της τυπολογίας του κτιρίου.

Στον εξωτερικό χώρο, προτείνεται ήπιος φωτισμός του κτιρίου μέσω προβολέων και γραμμικών πηγών φωτός, ώστε να προβληθούν όλα τα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά στοιχεία των όψεων του χωρίς να δημιουργείται φωτορύπανση.