Αναδιαμόρφωση διαμερίσματος στη Θεσσαλονίκη

  • από

Εργοδότης: ιδιώτης
Αρχιτεκτονική μελέτη – μελέτη εσωτερικού χώρου: Λάμπρος Αντάρας, Θωμάς Βουρνάζος, Νίνα Χατζηβασιλείου:
Επίβλεψη : Λάμπρος Αντάρας
Τοποθεσία: Κέντρο Θεσσαλονίκης
Συνολικό εμβαδό: 70,00 m2
Χρόνος μελέτης – κατασκευής: 2016
Φωτογραφίες: Δημήτρης Μπακίρτσης
Χαρακτικά τοίχου: Lamp (Φωτεινή Ποταμιά)


  Το έργο αφορά στη μετατροπή ενός τυπικού διαμερίσματος της δεκαετίας του ΄60 στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, σε κατάλυμα βραχυπρόθεσμης μίσθωσης. Για την προσαρμογή του διαμερίσματος στη νέα χρήση κρίθηκε απαραίτητη η συνένωση του αρχικά επιμήκους ανεπτυγμένου σαλονιού με το μπροστινό υπνοδωμάτιο με στόχο την αύξηση των χώρων διημέρευσης καθώς και την ενίσχυση της διαμπερότητας.

  Για όλα τα μέρη του σπιτιού επιλέγεται μίνιμαλ χρωματική παλέτα, λευκό – γκρί – αποχρώσεις του ξύλου, ώστε η ομοιομορφία αυτή να αναιρέσει τον κατακερματισμό των χώρων και να «μεγαλώσει»  οπτικά το διαμέρισμα. Το λευκό κυριαρχεί σε τοίχους, επιπλώσεις και στα ξύλινα πατώματα, τα οποία επιχρωματίζονται. Τα αρχικά μωσαϊκά αποκαλύπτονται και συντηρούνται.

  Στην κουζίνα και στο σαλόνι όλες οι επιπλώσεις σχεδιάζονται εκ νέου με κυρίαρχο το ξύλο σε απλές γεωμετρικές φόρμες. Στο λουτρό χρησιμοποιείται πατητή τσιμεντοκονία με στόχο την απαλοιφή των στενών του ορίων.

  Για τη διακόσμηση του χώρου επιλέγονται πρωτότυπα έργα της Φωτεινής Ποταμιά, του Λάμπρου Αντάρα και του Θωμά Βουρνάζου.