Ανακαίνιση μικρού διαμερίσματος

  • από

Εργοδότης: Ιδιώτης
Αρχιτεκτονική μελέτη – μελέτη εσωτερικού χώρου: Γιούλη Περδίκη, Σάββας Τσελεπίδης
Επίβλεψη: CAN studio
Τοποθεσία: Δελφών, Θεσσαλονίκης
Συνολικό εμβαδό: 40,00τμ
Χρόνος μελέτης – κατασκευής : 2019
Φωτογραφίες: CAN studio


  Το έργο αφορά την ανακαίνιση διαμερίσματος σε πολυκατοικία του ’60, στην περιοχή Δελφών στη Θεσσαλονίκη. Βασικό χαρακτηριστικό της κατοικίας είναι η γραμμική επιμήκης διάταξη της κάτοψης και οι διαστάσεις της (πλάτος 2,60μ, μήκος 15,5μ).

  Ιδιαίτερη πρόκληση στον σχεδιασμό αποτέλεσε η απαίτηση των ιδιοκτητών αφενός για  μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων εκμίσθωσής του, ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει από ένα άτομο έως οικογένεια με παιδιά, και αφετέρου για πλήρη κάλυψη των ίδιων αναγκών τους σε περίπτωση ιδιοκατοίκησης.

  Η αναδιαρρύθμιση της κάτοψης επικεντρώθηκε στην ενοποίηση των δύο κεντρικών δωματίων για την δημιουργία ενός ενιαίου χώρου κουζίνας – καθιστικού και παράλληλα τη διεύρυνση του λουτρού προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος για το ντους. Ο σχεδιασμός της κουζίνας, σε πολύ λιτές γραμμές, συσχετίστηκε με τη δημιουργία των απαραίτητων για την λειτουργία της κατοικίας αποθηκευτικών χώρων απέναντι από την κεντρική είσοδο. Η σύνθεση υλοποιήθηκε από λευκό, ακρυλικό φύλλο. Το αποτέλεσμα, ενώ επιβάλλεται στον χώρο, ταυτόχρονα λόγω της αντανακλαστικότητας του υλικού δίνει μία αίσθηση μεγέθυνσης του, αντικειμενικά, πολύ στενού διαμερίσματος.

  Η επιλογή της χρωματικής παλέτας έγινε με γνώμονα τον περιορισμένο φυσικό φωτισμό εξαιτίας του προσανατολισμού και της στάθμης που βρίσκεται το διαμέρισμα (1ος όροφος).  Για την επένδυση των τοίχων στην κουζίνα επιλέχθηκε το λευκό πλακίδιο σε διάταξη δρομικής πλινθοδομής, που σε συνδυασμό με την απόχρωση των υπόλοιπων τοίχων δίνει μία ευχάριστη και δροσερή ατμόσφαιρα. Στο λουτρό επιλέχθηκε το πιο έντονο και φρέσκο γαλαζοπράσινο σε συνδυασμό με δρύινες λεπτομέρειες.

  Στα δωμάτια το αρχικό ξύλινο δάπεδο διατηρήθηκε και αποκαταστάθηκε, ενώ στον ενιαίο χώρο διημέρευσης τοποθετήθηκε γκρι ανοιχτό πλακίδιο, ώστε να λειτουργήσει ως ουδέτερος καμβάς που θα εναρμονίζεται σε οποιαδήποτε μελλοντική επίπλωση επιλεγεί από τον εκάστοτε χρήστη.  Μια ρετρό νότα, απόλυτα ταιριαστή με την πραγματική ηλικία του κτιρίου, δίνουν τα πλακίδια που χρησιμοποιούνται στο μπαλκόνι του διαμερίσματος.